ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (1996, σελίδες 230)

Τρεις νουβέλες:

1. ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ…

1936. Για να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του, αγωνίζεται να μάθει μια τέχνη. Τι αντιμετωπίζει;
1943. Για να υπηρετήσει την πατρίδα εντάσσεται στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα. Τι είδε, τι άκουσε, πώς έκρινε;
1944. η μοιραία απόφαση. Πού θα τον οδηγήσει;


2. ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ…

Ένας φόνος διαπράττεται το 1976. Η έρευνα των αιτίων ανατρέχει στην κατοχή και στον εμφύλιο (1943 – 1949). Ποια η τότε δράση του νεκρού; Ύποπτοι προφυλακίζονται. Ένας ο δράστης ή συνέργησαν πολλοί;
Ένα γυναικείο τηλεφώνημα αλλάζει την πορεία των ανακρίσεων. Μια επιστολή, ανατρέπει τα πάντα;


3. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μια νεαρή δημοσιογράφος οδεύει προς το άγνωστο. Στα σύνορα, πάνω στο βουνό και σε μοναχικό σπίτι. Εκεί κατοικεί ο συγγραφέας – στόχος της.
Άνθρωπος είναι ή θεριό;
Άνοιξη. Τοπίο και περιβάλλον υποκινούν πειρασμούς. Αμύνεται με τη σκέψη στον αγαπημένο της και τη ζωή της στο πανεπιστήμιο.
Η συνέντευξη. Και μια συζήτηση για το μέλλον. Επιστροφή στην Αθήνα. Και;





Αντί προλόγου

Κάθε λαός έχει τα μειονεκτήματά του. Και ο λαός μας έχει τα δικά του. Αλλά και κάθε λαός έχει τις αρετές του. Και ο λαός μας έχει τις δικές του. Όπου, για διάφορους λόγους, αδρανούν οι αρετές και κυριαρχούν τα μειονεκτήματα, οι λαοί μένουν καθυστερημένοι αναπτυξιακώς, πλέουν δε σε τρικυμισμένους ωκεανούς κοινωνικώς. Αυτό συμβαίνει και στην ελληνική κοινωνία. Αιτία;..

Η παντοειδής ηγεσία μας. Με κάποιες εξαιρέσεις, η ηγεσία μας ατή κατατρύχεται με την ικανοποίηση των παθών της: αρρωστημένη φιλοδοξία, αχαλίνωτη αρχομανία, απόλυτη μισαλλοδοξία, εύκολος άνομος πλουτισμός. Η ηγεσία μας δεν υψώνεται πάνω από το επίπεδο των παθών – αδυναμιών του λαού. Τουναντίον ή είναι η ίδια έμφορτη και δέσμια αυτών ή τα καλλιεργεί ‘εν ψυχρώ’ στην ψυχή του λαού, για λόγους ψηφοθηρικούς. Αύξηση της κομματικής πελατείας, κατάληψη της εξουσίας και ικανοποίηση των λοιπών παθών της. Έτσι…

Δημιουργείται στον τόπο μια περιρρέουσα νοσηρή ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία ασφυκτιούν και μαραίνονται οι αρετές του πολίτη: εργατικότητα, εντιμότητα, ανθρωπισμός, αναγνώριση των δικαιωμάτων του άλλου, υπακοή στο νόμο και εφαρμογή του νόμου. Αποτέλεσμα;…

Ένας συνεχής ταραχώδης κοινωνικός και πολιτικός βίος από την αρχή του αιώνα μας. Και καταλήξαμε τελικώς σε έναν εμφύλιο σπαραγμό, όμοιον του οποίου δεν γνώρισε η χώρα μας στη νεώτερη ιστορία της. Χωρίς να επιμερίζω εδώ ευθύνες, από το 1943 έως το 1949 αιματοκυλίστηκε και σφαγιάστηκε μια ολόκληρη γενεά. Τις δε συνέπειες του εμφύλιου για χρόνια τις πλήρωνε ο τόπος. Με κορωνίδα την εφτάχρονη δικτατορία (1967 – 1974) και την τραγωδία της Κύπρου. Και μετά;…

Αλλά και έκτοτε. Παρά το γεγονός της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος, οι αδυναμίες των παθών της ηγεσίας εκδηλώνονται αλλού. Στον οικονομικό τομέα. Η μετά μανίας και πάθους ψηφοθηρία, οδήγησε στον καταποντισμό τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Έχουμε καταστεί ουραγοί και φτωχοί συγγενείς στην Ενωμένη Ευρώπη. Και για την ανόρθωση της οικονομίας μας, αυτή τώρα μας ενισχύει οικονομικώς. Έχει όμως θέσει υπό κηδεμονία την άσκηση της οικονομικής μας πολιτικής. Αλλά και αυτή η αλλοπρόσαλλη και ανερμάτιστη συμπεριφορά μας στην εξωτερική πολιτική, για ψηφοθηρικούς λόγους και πάλι, επισύρει άλλοτε το χλευασμό και άλλοτε την οργή των εταίρων μας. Θα συνεχίσουμε;

Είμαι αισιόδοξος. Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση∙ τα μέτρα που λαμβάνονται από αυτήν∙ η μείωση των αρμοδιοτήτων της εθνικής μας κυβέρνησης και του εθνικού κοινοβουλίου και ο συγχρωτισμός μας με τους λαούς της Ένωσης, θα ασκήσουν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα. Θα διευρύνουν τον ορίζοντά μας. Μια νέα περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα δημιουργείται∙ θα εκτοπίζει το μίζερο κλίμα που μας περιέβαλε. Έτσι θα αναπνεύσουν και θα ανθίσουν οι αρετές της φυλής (φιλότιμο, ευφυΐα, τόλμη, συναγωνιστικό πνεύμα). Και οι επερχόμενες γενεές θα κυριαρχήσουν στην πολιτική, οικονομική και πνευματική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου